Door u meegegeven / Tussendoortje ochtend, lunch en tussendoortje middag / traktatie

Door u meegegeven

  • Flesvoeding wordt door u meegebracht. Bij voorkeur gebruiken wij bij babyvoeding in poedervorm een bakje met afgepaste hoeveelheden poeder per flesvoeding en een lege fles. Wij maken de voeding voor uw kind klaar op het moment dat de voeding gebruikt moet worden.
  • Bij gekolfde borstvoeding vragen wij u deze bevroren mee te brengen. Op het dagverblijf wordt deze in de koeling geplaatst. De voeding is dan ontdooid op het moment dat deze gebruikt moet worden.
  • Indien uw baby een groetenhapje nodig heeft, dient u deze zelf mee te brengen. Als u zelf een hapje heeft gekookt met verse groenten, wordt deze door ons gekoeld bewaard.
  • Vers fruit wordt door ons verstrekt en wordt indien nodig gepureerd aangeboden, indien u kiest voor een potje brengt u dat zelf mee.
  • Bij alle voeding die u meegeeft, vragen wij u dat te doen in een deugdelijke, afsluitbare verpakking. Dit vanuit het oogpunt van hygiëne.

Door ons verstrekt
Om de gezondheid van kinderen te kunnen waarborgen, is het van belang dat een aantal maatregelen rondom voedingsverzorging worden getroffen die er toe leiden dat de veiligheid van de in het kdv verstrekte voeding gegarandeerd is. Hiervoor volgen wij de richtlijnen van de GGD. Enkele belangrijke punten daaruit zijn dat bij de opslag en bereiding van voedsel hygiënisch en veilig wordt gewerkt. Producten die gekoeld bewaard moeten worden gaan direct na levering door onze groothandel in de koeling op de locatie. Producten die te lang buiten de koeling blijven, of om een andere reden besmet kunnen zijn worden direct weggegooid. Er is uiteraard ook controle op de uiterste houdbaarheidsdatum van alle producten en bij twijfel wordt de veilige weg gekozen. Producten die buiten de koeling bewaard kunnen blijven, liggen op een daarvoor aangewezen plaats. Alle materialen en ondergronden die bij de bereiding en gebruik van voeding gebruikt worden zijn hygiënisch schoon en worden na afloop ook zo snel mogelijk gereinigd.

Tussendoortje ochtend, lunch en tussendoortje middag.
Gezond eten levert een belangrijke bijdrage aan een gezond leven. Een gezond eetpatroon is ook de basis voor een gezond gewicht. Over het algemeen geldt een gevarieerd eetpatroon met weinig verzadigd vet en volop groente en fruit als gezond. Elk voedingsmiddel levert verschillende voedingsstoffen in verschillende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat het lichaam voldoende van alle voedingsstoffen opneemt. In de onderstaande tabel vindt u onze richtlijnen. 

 

Baby’s 0-1 jaar

Dreumesen 1 jaar

Peuters 2-4 jaar

Tussendoortje ochtend

Gepureerd fruit

Water of ranja uit flesje of beginnend uit tuitbeker

1e beker ranja en daarna water

Stukjes fruit/ groente, zonder schil waar nodig

Water of ranja uit tuitbeker of gewone beker

1e beker ranja en daarna water

Stukjes fruit/ groente, met schil waar kan

Water of ranja uit gewone beker

1e beker ranja en daarna water

Lunch

½  tot 1 boterham

Boterham vanaf bordje aanreiken of laten pakken

Stroop, zuivelspread, magere paté, smeerkaas als keuze voor de 1e boterham.
Daarna aangevuld met de keuze voor gestampte muisjes vruchtenhagel, pindakaas

1 tot 2  boterhammen met boter

(of 1 boterham en een peperkoek met boter)

Kinderen stimuleren/ leren met vorkje eten

 

Per week 2 vleeswaren kiezen, denk aan paté, kalkoenfilet, kipfilet, snijworst, boterhammenworst, ham

Smeerkaas en zuivelspread kunnen beide aangeboden worden, net als de kaas

Kind van 2 jaar; 2 boterhammen met boter (of 1 boterham en een peperkoek met boter)

Kind van 3 jaar; 3 boterhammen

(of 2 boterhammen en een peperkoek met boter)

Kinderen vanaf 3 zelf laten smeren en eten met vorkje

Per week 2 vleeswaren kiezen denk aan paté, kalkoenfilet, kipfilet, snijworst, boterhammenworst, ham

Smeerkaas en zuivelspread kunnen beide aangeboden worden, net als de kaas

Tussendoortje middag

Gepureerd fruit

Of

Kwark ( zonder ranja) daarnaast 4 maisknabbels

( voor kinderen die geen groente krijgen)

Water of ranja uit flesje of beginnend uit tuitbeker

Stukjes fruit/ groente, zonder schil waar nodig, daarna ranja of water aanbieden

En een koekje (geen peperkoek, rijstwafel of cracker)

Of

Kwark uit een bekertje  met een beetje ranja, en daarnaast water aanbieden om te drinken

Of

Een ½ cracker of ½ rijstwafel met zuivelspread of smeerkaas en daarnaast 1e beker ranja en daarna water

(als cracker nog niet goed gaat dan 4 maisknabbels)

Water uit tuitbeker of gewone beker

Stukjes fruit/ groente, met schil waar kan, daarna water of ranja aanbieden

en een koekje (geen peperkoek, rijstwafel of cracker)

Of

Kwark met een beetje ranja, en daarnaast water aanbieden om te drinken

Of

1 cracker of 1 rijstwafel met zuivelspread of smeerkaas en daarnaast water of ranja.

Water uit gewone beker

Indien uw kind i.v.m. een dieet andere producten gebruikt, dient u dit als ouder zelf mee te brengen. De kinderen eten gezamenlijk met de groepsleiding aan een of meerdere groepstafels. Hiervoor worden eerst de tafels schoongemaakt en gedekt. Als alles klaar staat gaan de kinderen tegelijkertijd aan tafel. Kinderen die nog naar de wc moeten, gaan vooraf zodat er zo min mogelijk gelopen hoeft te worden tijdens het eten. De groepsleiding schenkt vervolgens het drinken in. Bij het drinken stimuleren wij, afhankelijk van de leeftijd van het kind, het gebruik van een beker (eventueel met tuit). Als alle kinderen voorzien zijn gaan de groepsleidsters tussen de kinderen zitten om te helpen met het smeren van boterhammen. Wij stimuleren het oudere kind dit zoveel mogelijk zelf te doen. Bij het eten van een broodmaaltijd wordt een vorkje gebruikt. De groepsleiding eet samen met de kinderen en daarbij is voldoende ruimte en tijd voor sociale contacten. Als iedereen klaar is wordt gezamenlijk opgeruimd. De kinderen helpen daarbij waar mogelijk. Langzame eters krijgen iets meer tijd als dat nodig is. Als alles in de keuken staat en de tafels schoongemaakt zijn is er weer ruimte om te spelen.

Snoep, traktaties en andere tussendoortjes
Als er iets te vieren valt wordt er vaak ook iets getrakteerd. In dat geval krijgen alle kinderen iets van de traktatie. Wij vragen iedereen dit binnen normale proporties te houden waarbij te denken valt aan een plakje cake (eventueel wat kinderen nog mogen versieren), een spekje of iets hartigs. Grote snoeprepen, appelflappen of taart is te groot en te veel om als tussendoortje uit te delen. Ook het uitdelen van cadeautjes aan alle kinderen uit de groep is niet nodig, en willen wij liever niet! Houd de traktatie klein, dan zorgen wij voor een groot feest! Het is overigens geen verplichting voor het kind om zijn / haar verjaardag of andere feestelijke gebeurtenis te vieren in de groep. Dit gebeurt alleen als de ouders dit zelf aangeven bij de groepsleiding. U kunt dan tevens overleggen over de traktatie en het aantal kinderen wat verwacht wordt op de dag dat u het wil vieren. Soms is er voor de groepsleiding aanleiding om de kinderen op iets extra’s te trakteren. Dit kan zijn tijdens een uitstapje, een erg warme dag (bijv. een ijsje) of gezellige feestelijke middag. Als laatste willen we nog vermelden dat er soms iets gekookt of gebakken wordt door de kinderen als activiteit. Denk hierbij aan mini worstenbroodjes, koekjes of mini appelflapjes. Na het koken wordt het resultaat uitgedeeld in de groep. Ook hierbij letten wij er op dat de hoeveelheid niet buitensporig groot is en dat alle kinderen die dat willen iets krijgen.